Journaliste Marie-Claire van den Berg (26) houdt elke werkdag bij welke leuke plekken ze op internet gevonden heeft. 
   
    maandag 31 juli 15.59 uur

'I'm in a New York state of mind', 'Englishman in New York, 'New York, New York': altijd als ik die liedjes hoor, slaat mijn fantasie op hol en waan ik mezelf in de mooiste stad van de wereld. New York, The Big Apple, de stad waar alles gebeurt, alles mag, waar filmmakers zich door laten inspireren en - helaas - de stad waar ik nog nooit ben geweest. Ik moet het al een tijdje doen met de indrukken van anderen. Maar gelukkig zijn die soms heel speciaal. Afgelopen woensdag opende de Amerikaanse kunstenares Anette Weintraub een bijzondere New York-site: Crossroads. Volgens haar hebben veel mensen een vertekend beeld van de stad en in vijftien delen probeert ze de stad echt te laten zien zoals ie is: met prachtige filmpjes die in elkaar overlopen en dromerige anekdotes van echte New Yorkers. Ik was helemaal onder de indruk, maar toen ik op de New York Citymap terechtkwam, werd ik pas echt stil. Honderden foto's en een wirwar van sirenes, toeterende auto's, muziek en pratende mensen. Ik was er echt en zag mezelf door die straten lopen alsof ik er mijn hele leven al woonde. Wacht maar New York, ooit zal ik je echt ontmoeten.

Gebruikte links:
www.turbulence.org/Works/crossroads/
www.nycmap.com

   
   

vrijdag 7 juli 16.45 uur

Boeken? Heb ik weinig puf voor
Veel tijd om te lezen heb ik niet en dat ligt ongetwijfeld aan internet. Dagelijks surfen, een website onderhouden en mail beantwoorden: als ik daarmee klaar, ben heb ik gewoon geen puf meer om een boek te pakken. Gelukkig heb ik nu een manier gevonden om toch nog een goed boek te lezen. Op de Volkskrant-site schrijft internetjournalist en schrijver Francisco van Jole vanaf vandaag een nieuw boek over de 'digitale revolutie en de wisselwerking met de maatschappij'. Een keer in de zoveel tijd komt er een nieuw 'artikelachtig hoofdstuk' bij. De eerste aflevering gaat meteen al over een boeiend onderwerp: boeken kun je bewaren, maar zijn er over honderden jaren nog wel concrete herinneringen aan de geboorte van internet? Waarschijnlijk wordt het boek ook echt uitgegeven, maar of dat in dezelfde vorm is, is nog een verrassing. Op zijn eigen site beschrijft Van Jole trouwens zijn writersblock en wel op zo'n manier dat je accuut de behoefte krijgt hem een hart onder de riem te steken. Je kunt daar trouwens ook zijn eerste boek 'De Internet-Sensatie' lezen.

Gebruikte links:
http://people.a2000.nl/mcvdberg/
http://www.volkskrant.nl/achtergronden/forum/350024707.html
http://www.2525.com
http://www.2525.com/is/index.html

   
   

donderdag 6 juli 14.30 uur

Een menstruatieloze vakantie
Ik heb (nog) geen kinderplannen. Voel wel regelmatig de 'bekende' kinderwens, zeker als ik weer op een babyfeestje van vriendinnen ben geweest. Maar mijn leven staat er nu gewoon niet naar: geen vaste relatie, geen regelmatig inkomen, een klein huis enzovoort. Toch heb ik vorige week de digitale menstruatieplanner op mijn computer gezet. Femta, zo heet het, is een ingenieus programmaatje waarin je precies bij kunt houden hoe je cyclus verloopt. Op die manier kun je, als je een regelmatige cyclus hebt, precies zien wanneer je vruchtbaar bent (of niet), maar bijvoorbeeld ook uitrekenen wanneer je op een menstruatieloze vakantie kunt. Verder kun je je zwangerschap 'inplannen' of bijhouden en ze zeggen zelfs dat je met behulp van het programma de kans op een jongetje of meisje kunt verhogen (iets wat ik wel erg ver vind gaan). Het werkt net als met de Persona eigenlijk, alleen is die een stuk duurder (200 gulden). Voor Femta betaal je, na een gratis proeftijd van 50 dagen, maar veertig gulden. Ik heb meteen alles ingevuld. Voorlopig alleen voor mijn eigen 'overzicht', maar je weet maar nooit waar ik 'm in de toekomst nog voor ga gebruiken. 

Gebruikte links:
www.femta.com
www.persona.nl

   
   

woensdag 5 juli 16.59 uur

Geld nodig
Ik zit me al een tijdje suf te piekeren hoe ik snel en eenvoudig uit de schulden kan raken. Maar hoe harder ik pieker, hoe roder mijn bankrekening, zo lijkt 't wel. 's Nachts droom ik van harde, glanzende guldens en wat ik er allemaal mee zou doen, maar ik word altijd weer wakker met dezelfde lege portemonnee. Toen ik gisteren de site van Realityrun bestudeerde, droomde ik weer even weg. Realityrun is een Duits internetprogramma (start: 1 augustus) waarin iin 'Runner' in een vreemde stad op de vlucht moet voor de 'Reality Hunters'. (Dit lijkt trouwens verdacht veel op het internetprogramma De Hunt van Rolf Wouters, dat inmiddels is afgelopen). Lukt het de runner om 24 dagen lang niet ontmaskerd te worden, dan vangt hij (of zij natuurlijk!) 100.000 dollar. Ik heb serieus overwogen mezelf aan te melden, de dollartekens stonden al in mijn ogen, maar ik voldeed niet aan de eisen. Ik zou wel nog hunter kunnen worden. Als ik de runner dan vind, krijg ik 10.000 dollar. Maar of dat nu makkelijk geld verdienen is? Ik moet maar naar een andere oplossing gaan zoeken, vrees ik. 

Gebruikte links:
www.realityrun.com/english/index.php3
www.dehunt.net

   
   

dinsdag 4 juli 14.19 uur

Ik stond als een echte man boven de wc!
Ik ben heel blij dat ik een vrouw ben, maar er is iin mannelijke eigenschap waar ik echt jaloers op kan zijn: staand plassen. Denk maar aan een stinkend chemisch toilet met een lange wachtrij en je begrijpt vast wat ik bedoel. Wat heb ik vaak ook eens 'een lekker boompje' uit willen zoeken. Nu had ik wel gehoord van vrouwen die staand plassen, had ook vol bewondering en verwondering hun site bekeken, maar vond het altijd veel te ingewikkeld om uit te proberen. Tot gisteren, toen de plas-tuit werd bezorgd, die ik via plastuit.nl had besteld. Daar was ie dan, klaar om door mij gebruikt te worden. En dat heb ik gedaan. Als ik eraan terugdenk, moet ik nog lachen: het werkte perfect! Ik stond gewoon als een 'echte man' boven de wc. Ik voelde me verschrikkelijk stoer en onafhankelijk en had nooit verwacht dat dit zo'n heftige ervaring zou zijn. Misschien zijn er vrouwen die dit absoluut niets vinden, maar ik weet wel wat er voortaan in mijn tas zit als ik weer naar een of ander openluchtconcert ga. 

Gebruikte links:
www.restrooms.org/standing.html
www.plastuit.nl

   
   

maandag 3 juli 16.11 uur

Waar is m'n tientje?
Vroeger krabbelde ik altijd iets op papiergeld om te kijken of ik hetzelfde briefje misschien nog een keer in handen zou krijgen. Heel klein, in een hoekje van het biljet schreef ik dan mijn naam op, of een of andere 'bijzondere' boodschap. Ik vond het reuze spannend, maar heb nooit meegemaakt dat ik hetzelfde briefje voor de tweede keer 'tegenkwam'. De makers van Where's the money kennen dit gevoel, ze hebben er zelfs een site over gemaakt. Op die site kun je het serienummer van je tientje invullen en vervolgens bijhouden welke weg je briefje aflegt. Ze houden alles bij, wat mensen met hun tientjes doen, hoeveel kilometer de tientjes afleggen en welke tientjes het populairst zijn. Hoe meer mensen de site bezoeken, hoe beter je de tientjes kunt volgen natuurlijk. Best lastig, want er zijn veel mensen en veel tientjes. Maar toch zijn sommige tientjes al vaker 'gesignaleerd'. Helaas had ik alleen maar vijfjes toen ik de site ontdekte (zul je altijd zien), maar ik weet wel wat ik straks ga doen als ik boodschappen heb gedaan! Ik kan nu al niet meer wachten om te zien welke weg mijn briefje van tien gaat afleggen! 

Gebruikte link:
www.wheresthemoney.nl

   
     
   

(advertentie) 
stel je vragen bij www.q-go.nl[an error occurred while processing this directive]